در دیابت بدن شما یا انسولین کافی تولید نمیکند یا نمیتواند آنطور که باید از آن استفاده کند. زمانی که کلمه دیابت به گوش شما میخورد، اولین چیزی که به ذهنتان میرسد چیست؟ بله احتمالاً قند خون بالا؛ اما جملهای که اول مقاله گفتیم را به یاد داشته باشید تا بتوانید تعریف خوبی از دیابت برای خودتان ارائه دهید. این مقاله از مجله جوان ایرانی به شما کمک خواهد کرد به سؤالات خود در ارتباط با دیابت پاسخ دهید. ما سعی داریم تا پایان مطلب تعریف دقیق و جامعی از دیابت را به شما ارائه دهیم. دیابت بیمزه چیست؟ آیا میداند دیابت نوع یک و دو چه تفاوتی باهم دارند؟ اصلاً علت بیماری دیابت چه میتواند باشد؟ شاید با دانستن تعریف دقیق دیابت و تشخیص بهموقع آن بتوانید از عوارض خطرناک ناشی از آن جلوگیری کنید. با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
دیابت چیست به زبان ساده
دیابت چیست به زبان ساده
دیابت یک بیماری مزمن (طولانیمدت) است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن شما تأثیر میگذارد. قرار بود به زبان ساده بگوییم دیابت چیست؟ بیشتر غذایی که میخورید به قند (گلوکز نیز نامیده میشود) تجزیه میشود و در جریان خون شما آزاد میشود. وقتی قند خون شما بالا میرود به پانکراس شما سیگنال میدهد که انسولین ترشح کند. انسولین مانند کلیدی عمل میکند که قند خون را به سلولهای بدن شما راه میدهد تا از آن بهعنوان انرژی استفاده شود. اگر دیابت دارید، بدن شما یا انسولین کافی تولید نمیکند یا نمیتواند آنطور که باید از انسولین تولیدشده استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود نداشته باشد یا سلولها به انسولین پاسخ ندهند، قند خون بیشازحد در جریان خون شما باقی میماند. با گذشت زمان، این میتواند باعث مشکلات جدی سلامتی، مانند بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیوی شود. هنوز درمانی برای دیابت وجود ندارد اما کاهش وزن، خوردن غذای سالم و فعال بودن واقعاً میتواند کمککننده باشد. مصرف دارو در صورت نیاز، دریافت آموزش و حمایت خود مدیریت دیابت و مراقبتهای بهداشتی نیز میتواند تأثیر دیابت بر زندگی شما را کاهش دهد.
دیابت شیرین چیست؟
دیابت شیرین چیست؟
به چه دیابتی دیابت شیرین میگویند؟ دیابت شیرین همان بیماری است که بهطور خلاصه به آن دیابت میگوییم. در این بیماری میزان قند خون به مدت طولانی بیشازاندازه بالا است. این بیماری میتواند در مدت طولانی اعضای بدن را که از آنها رگ میگذرد ازجمله کلیه، چشم، اعصاب و قلب دچار اختلال کند. افزایش گلوکز در بیماران دیابت شیرین بهقدری است که از آستانه کلیوی گذشته و نمیتواند جذب شود. درنتیجه در ادرار قند مشاهده میشود. در این بیماری مقدار گلوکز خون زیاد است اما ذخیره آن کم است درنتیجه شخص مبتلابه دیابت شیرین پرخور شده و دائماً احساس گرسنگی میکند.
دیابت بیمزه چیست؟
دیابت بی مزه چیست؟
دیابت بیمزه با تشنگی زیاد و ادرار بیشازحد رقیق تشخیص داده میشود. متخصص غدد میتواند این بیماری را تشخیص دهد. ای ن بیماری در اثر فقدان هورمون ادراری یا مسدودسازی عملکرد آن ایجاد میشود. چرا به آن دیابت بیمزه میگویند؟ در این بیماری به دلیل حجم بالای ادرار که دارای مقادیر زیادی گلوکز است، بهجای شیرین بودن اساساً بیمزه است.
دیابت عصبی چیست؟
دیابت عصبی چیست؟
در علم پزشکی دیابت عصبی وجود خارجی ندارد. زمان که افراد دچار استرس و اضطراب میشوند معمولاً سطح قند خون آنها افزایش مییابد. در این صورت ممکن است از اصطلاح دیابت عصبی استفاده کنند. در زمان استرس و شرایط پرتنش بدن ما هورمونهایی را ترشح میکند؛ هورمونهایی ازجمله آدرنالین و کورتیزول. درنتیجه فرد با این فرایند دچار علائمی همچون افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب و بالا رفتن قند خون خواهد شد. قرار گرفتن در وضعیت استر و عصبی برای افراد مبتلابه دیابت بسیار خطرناک است زیرا موجب تشدید قند خون در آنها خواهد شد. همچنین دیابت عصبی در آنها میتواند برای کلیهها و غدد فوق کلیوی آنها خطرناک باشد. آنها باید به دنبال راهی برای حذف استرس از زندگی خود باشند.
انواع دیابت
انواع دیابت
در حالت کلی میتوان گفت سه نوع دیابت وجود دارد: دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری.
دیابت نوع 1
اگر دیابت نوع 1 دارید پانکراس شما انسولین نمیسازد یا انسولین بسیار کمی تولید میکند. انسولین هورمونی است که به قند خون کمک میکند تا وارد سلولهای بدن شود، جایی که میتوان از آن برای انرژی استفاده کرد. تصور میشود دیابت نوع یک در اثر یک واکنش خود ایمنی (بدن بهاشتباه به خود حمله میکند) ایجاد میشود که بدن شما را از ساخت انسولین بازمیدارد. تقریباً 5 تا 10 درصد از افراد مبتلابه دیابت نوع 1 دارند. علائم نوع 1 اغلب بهسرعت ایجاد میشود. معمولاً در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان تشخیص داده میشود. اگر دیابت نوع 1 دارید، برای زنده ماندن باید هرروز انسولین مصرف کنید. در حال حاضر متأسفانه هیچکس نمیداند چگونه از دیابت نوع یک جلوگیری کند.
دیابت نوع 2
در دیابت نوع 2 بدن شما بهخوبی از انسولین استفاده نمیکند و نمیتواند قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. حدود 90 تا 95 درصد افراد مبتلابه دیابت نوع 2 دارند. این بیماری در طی سالیان متمادی ایجاد میشود و معمولاً در بزرگسالان (اما بیشتر و بیشتر در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) تشخیص داده میشود. ممکن است متوجه هیچ علامتی نشوید، بنابراین اگر در معرض خطر هستید مهم است که آزمایش قند خون خود را انجام دهید. دیابت نوع 2 را میتوان با تغییرات سبک زندگی سالم مانند کاهش وزن، خوردن غذای سالم و فعال بودن پیشگیری کرد یا به تأخیر انداخت.
دیابت بارداری
دیابت بارداری در زنان بارداری که هرگز دیابت نداشتهاند ایجاد میشود. اگر دیابت بارداری دارید کودک شما در معرض خطر بیشتری برای مشکلات سلامتی قرار دارد. دیابت حاملگی معمولاً پس از تولد نوزاد از بین میرود اما خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در مراحل بعدی زندگی افزایش میدهد. احتمال چاقی کودک شما در دوران کودکی یا نوجوانی بیشتر است و احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده نیز بیشتر است.
علائم دیابت
علائم دیابت چیست؟
افرادی که دیابت نوع 1 دارند ممکن است حالت تهوع، استفراغ یا معده درد نیز داشته باشند. علائم دیابت نوع 1 میتواند در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر شود و میتواند شدید باشد. دیابت نوع 1 معمولاً از کودکی، نوجوانی یا جوانی شروع میشود، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد. بروز علائم دیابت نوع 2 اغلب چندین سال طول میکشد. برخی از افراد اصلاً هیچ علامتی را متوجه نمیشوند. دیابت نوع 2 معمولاً در بزرگسالی شروع میشود اگرچه کودکان و نوجوانان نیز به آن مبتلا میشوند. ازآنجاییکه تشخیص علائم دشوار است دانستن عوامل خطر برای دیابت نوع 2 مهم است که در صورت مشاهده آنها باید پزشک خود را در جریان بگذارید. شما در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستید اگر اضافهوزن دارید، سن شما بیشتر از 45 سال است، یک والدین، برادر و خواهر مبتلابه دیابت نوع 2 دارید، کمتر از 3 بار در هفته فعالیت بدنی دارید، دیابت بارداری داشتهاید و بیماری کبد چرب غیرالکلی دارید. دیابت بارداری اما معمولاً هیچ علامتی ندارد. اگر باردار هستید پزشک باید بین هفتههای 24 تا 28 بارداری شما را ازنظر دیابت بارداری آزمایش کند. در صورت نیاز میتوانید تغییراتی را برای محافظت از سلامت خود و کودکتان ایجاد کنید. در حالت کلی میخواهیم بگوییم که اگر علائم زیر را دارید برای آزمایش قند خون خود به پزشک مراجعه کنید.
ادرار کردن زیاد اغلب در شب
تشنگی زیاد
کاهش وزن بدون تلاش
تاری دید
بیحسی و گزگز کردن دستوپا
احساس خستگی زیاد
خشکی پوست بسیار زیاد
بهبود زخمها بهکندی
عفونت بیشازحد معمول
همراهان مجله جوان ایرانی میتوانند در مقالهای جداگانه بهصورت جامع با تمام علائم این بیماری در تمامی افراد اعم از زنان باردار، کودکان، نوجوانان و … آشنا شوند. در مقاله علائم دیابت به بررسی تمامی علائم این بیماری پرداختهایم.
علت بیماری دیابت چیست؟
علت دیابت چیست؟
تصور میشود دیابت نوع 1 در اثر یک واکنش خود ایمنی ایجاد میشود که سلولهای لوزالمعده سازنده انسولین به نام سلولهای بتا را از بین میبرد. این روند میتواند ماهها یا سالها قبل از ظاهر شدن علائم ادامه یابد. برخی از افراد دارای ژنهای خاصی هستند که احتمال ابتلا به دیابت نوع 1 را در آنها افزایش میدهد اگرچه بسیاری از افراد حتی اگر این ژنها را داشته باشند به دیابت نوع 1 مبتلا نخواهند شد. همچنین تصور میشود قرار گرفتن در معرض عوامل محرک در محیط مانند ویروس در ایجاد دیابت نوع 1 نقش دارد. رژیم غذایی و عادات سبک زندگی باعث دیابت نوع 1 نمیشود. اگر دیابت نوع 2 دارید سلولها بهطور طبیعی به انسولین پاسخ نمیدهند. این مقاومت به انسولین نامیده میشود. پانکراس شما انسولین بیشتری تولید میکند تا سلولها را وادار به واکنش کند. درنهایت لوزالمعده شما نمیتواند خود را حفظ کند و قند خون شما افزایش مییابد و زمینه را برای دیابت نوع 2 فراهم میکند. دیابت بارداری نیز زمانی اتفاق میافتد که بدن شما نتواند انسولین کافی در دوران بارداری بسازد. در دوران بارداری بدن شما هورمونهای بیشتری تولید میکند و تغییرات دیگری مانند افزایش وزن را تجربه میکند. این تغییرات باعث میشود که سلولهای بدن شما بهطور مؤثر از انسولین استفاده کنند. مقاومت به انسولین نیاز بدن شما به انسولین را افزایش میدهد.جوان ایرانی (irjavan.com)
مهمترین عامل دیابت چیست؟
یکی از مهمترین عوامل دیابت میتواند سن افراد باشد. افراد با سنهای بالا بیشتر درخطر ابتلا هستند و بهتر است که آزمایش قند خون بدهند و غربالگری دیابت را انجام دهند. توصیه میشود هر سه سال یکبار این آزمایش را انجام دهید. عدم آگاهی افراد نیز از این بیماری یکی دیگر از عوامل ابتلا به دیابت است. با افزایش آگاهی در ارتباط با دیابت میتوانید از آن پیشگیری کنید. در صورت ابتلا نیز با تشخیص بهموقع میتوان به درمان و مدیریت آن کمک کنید. در این صورت میتوانید از عوارض خطرناک این بیماری در امان بمانید.
دیابت در کودکان زیر دو سال
بیماری دیابت در کودکان زیر دو سال
دیابت یک بیماری مزمن است که میتواند در هر سنی حتی در سال اول زندگی کودک ظاهر شود. گاهی اوقات تشخیص در نوزادان و کودکان خردسال به تأخیر میافتد زیرا علائم دیابت مشابه علائم سایر بیماریها است. شایعترین علائم دیابت در کودکان نوپا شامل افزایش تشنگی و تکرر یا افزایش ادرار است. بااینحال اگر متوجه هر یک از این علائم هشداردهنده دیابت در کودک نوپا خود شدید، بیخطرترین کار این است که با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود تماس بگیرید که میتواند دیابت را رد کند یا تشخیص دهد. آنها ممکن است آزمایشی را برای بررسی سطح گلوکز خون کودک نوپا توصیه کند. این علائم هشداردهنده دیابت در کودکان چیست؟
افزایش تشنگی یا کمآبی بدن: گلوکز اضافی در جریان خون مایعات را از بافتها میکشد و این میتواند باعث افزایش تشنگی یا کمآبی شود. اگرچه درخواست کودک نوپا شما برای آب بیشتر میتواند دلایل طبیعی زیادی داشته باشد ازجمله هوای گرم یا فعالیتهای خاص او، افزایش تشنگی گاهی اوقات میتواند نشانه دیابت باشد. بهخصوص اگر تشنگی طولانیمدت یا همراه با علائم دیگر باشد.
تکرر یا افزایش ادرار: ممکن است متوجه شوید که خیلی بیشتر از حد معمول پوشک عوض میکنید یا اگر کودک شما آموزش توالت دارد ممکن است بیشتر شبادراری کند یا متوجه شوید که کودک نوپایتان باید بیشتر ادرار کند.
کاهش وزن: یا کودک نوپای شما اشتهای بیشتری نشان میدهد و بیشتر غذا میخورد اما همچنان وزن خود را از دست میدهد یا اینکه اشتهای او کاهشیافته که منجر به کاهش وزن شده است. از دست دادن اشتها شایعترین علامت در کودکان کوچکتر است.
خستگی بیعلت: ممکن است متوجه شوید که کودک شما دائماً و بدون هیچ دلیل واضحی خسته است. این خستگی ناشی از عدم دریافت انرژی کافی در سلولهای بدن به شکل قند خون است.
استفراغ مداوم: بهخصوص اگر همراه با خوابآلودگی یا ضعف باشد.
تاری دید: قند خون بالا میتواند مایع را از عدسی چشم کودک نوپا خارج کند که میتواند باعث ایجاد مشکل در تمرکز شود. بهعنوانمثال اگر فرزند شما از ناتوانی در دید صحیح شکایت دارد به پزشک خود در مورد این علامت اطلاع دهید زیرا میتواند علامت هشداردهنده دیابت باشد.
کلام آخر
همانطور که خواندید و متوجه شدید دیابت چیست؟ هیچ درمانی برای دیابت نوع 1 وجود ندارد و نیاز به مدیریت بیماری مادامالعمر دارد؛ اما با نظارت مداوم و رعایت ممکن است بتوانید از عوارض جدی این بیماری جلوگیری کنید. اگر با پزشک خود همکاری نزدیک داشته باشید و سبک زندگی خوبی داشته باشید، دیابت نوع 2 اغلب میتواند با موفقیت مدیریت شود. اگر دیابت بارداری دارید این احتمال وجود دارد که پس از تولد فرزندتان برطرف شود. امیدواریم در این مقاله از مجله جوان ایرانی توانسته باشیم بهطور جامع پاسخ سؤال دیابت چیست؟ را به شما داده باشیم.